Kurz je zameraný na kompletné zvládnutie práce s kváskovým ceozrnným cestom, Od zamiesenia cesta až po ochutnávku chleba, Petronela vás naučí všetky teoretické aj praktické vedomosti a zručnosti ako upiect nadýchaný celozrnný chlebík, a bagety, aj ako dlho treba nechať kysnúť cesto a ako naplánovať proces pečenia.
Obsahom kurzu bude:
- Teória – odborný výklad – teoretická časť.
- Všetko o kvase – ako si ho vypestovať, aké druhy kvasov poznáme, ako si založiť jednotlivé druhy, ako prerobiť jeden druh kvasu na iný, ako kvas pracuje, ako sa oňho staráme, aby bol silný a vitálny, ktorý kvas sa kedy používa a prečo.
- Suroviny na pečenie – aké múky používame na celozrnné druhy pečiva a chleba, ako piecť zdravšie.
- Autolýza a Fermentolýza – rôzne spôsoby a postupy – autolýza v chlade, slaná autolýza, bežná autolýza.
- Laminácia a prekladanie cesta s rôznou hydratáciou, význam a vplyv prekladov a laminácie na kvalitu cesta.
- Práca s cestom
- Stáčanie chleba do ošatky, tvarovanie bagiet
- Pečenie – spôsoby pečenia v nádobách, na kameni, na plechu a v peci, teploty, čas, pečenie so záparou a bez nej
- Ako naplánovať proces pečenia v priebehu pracovného týždňa aj cez víkend.
- Diskusia, otázky, odpovede.
Kurz bude zameraný na to, aby účastníci pochopili, ako pracuje kvas, naučili sa piecť celozrnný chlieb a bagety,