Domov Recepty Vegánske gnocchi v smotanovej omáčke podľa Surovej dcérky

Vegánske gnocchi v smotanovej omáčke podľa Surovej dcérky

Nikoleta Kováčová, známa pod prezývkou Surobvá dcérka, má na sovjom konte množstvo vegánskych receptov. Mnohé z nich sa dostali do niektorej z trojice jej vlastných kuchárskych kníh Slovegán a jeden z jej najobľúbenejších vám ponúkame aj my. V tomto recepte som nájdete skvelý tip na využitie šalvie. Tieto vegan gnocchi v smotanovej omáčke so šalviou sú plné umami chuti. Maslo so šalviou a cesnakom, k tomu veľa lahôdkového droždia, úplná dokonalosť. Ako tvrdí sama NIkoleta, v Talianskej reštaurácií by vám lepšie nespravili!

Suroviny:

Gnocchi:

  • 500 g zemiakov typu B
  • 40 g hladkej múky
  • 1 ČL soli

 

Omáčka:

  • 50 g rastlinného masla
  •  10 g čerstvých listov šalvie
  •  10 g cesnaku2 strúčiky
  •  200 g rastlinnej smotany
  •  20 g lahôdkového droždia
  •  ½ ČL solipodľa chuti
  •  1 ČL citrónovej šťavypodľa chuti
  •  1 štipka čierneho korenia

Recept je určený pre:

  • Stredne pokročilý

Postup

Vegan gnocchi:

Zemiaky v šupke uvarte do mäkka. Zaberie to asi 15 minút podľa veľkosti. Snažte sa do nich príliš neštuchať vidličkou, aby nenabrali zbytočne vodu, lebo potom budete potrebovať viac múky, a to by už gnocchi neboli také obláčikovo ľahké.

Po dovarení jemne odstráňte šupku a zemiaky ešte za tepla nastrúhajte na jemnom strúhadle. Na pracovnej doske ich poprášte soľou a hladkou múkou. Začnite asi pri 40 g múky a podľa potreby pridajte ďalších 10-20 gramov. Všetko spolu spracujte na nelepivé cesto ešte za tepla.

Cesto rozdeľte na 3-4 časti a z každej časti vyšúlajte valec o hrúbke palca. Valec potom nakrájajte na asi 2 cm hrubé kúsky. Nemali by ste už potrebovať žiadnu múku, ak je cesto dobré – nelepivé. Následne prejdite kúskami cesta po vidličke alebo strúhadle ak chcete vytvoriť vrúbky.

Pripravte si omáčku a potom uvarte gnocchi v horúcej, dobre posolenej vode. Použite veľký hrniec, aby sa vám gnocchi o seba nelepili a mali priestor. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch vody. Môžete najskôr uvariť len pár kúskov a otestovať, aké dlhé varenie potrebujú.

Smotanová omáčka so šalviou: 

Na strednom ohni zohrejte panvicu a roztopte v nej maslo. Do masla nasypte šalviu nasekanú na väčšie kúsky a pomaly ju na masle opekajte 4-5 minút. Regulujte oheň, aby nebol príliš silný a potom pridajte nastrúhaný- roztlačený cesnak. Všetko spolu krátko orestujte, aby sa cesnak rozvoňal, ale dajte pozor, aby sa nespálil. Po cesnaku pridajte rastlinnú smotanu, droždie, soľ a citrónovú šťavu. Všetko nechajte zovrieť a dolaďte chuť podľa seba.

 

Na záver do omáčky pridajte uvarené gnocchi a servírujte.