Domov Recepty Jahodové ,,tiramisu” bez lepku a kofeínu podľa Silvie Horeckej

Jahodové ,,tiramisu” bez lepku a kofeínu podľa Silvie Horeckej

30. 6. 2023
Jahodová pochúťka inšpirovaná talianskym tiramisu bez lepku a kofeínu je osvedčeným receptom zo "šuflíka" Silvie Horeckej. Ak máte radi ovocné dezerty a ich originálne spracovanie, ste na správnom mieste. Vyskúšajte.

Suroviny:

  • 500 gr mascarpone
  • 500 gr - 750 gr 33%- 40% šľahačky čerstvej farmárskej
  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 100 gr trstinového alebo bieleho kryštálového cukru
  • 1 ks vanilkový struk alebo pravá vanilka Bourbon

 

Cesto:

  • 500 gr gaštanového pyré
  • 7 ks vajíčok
  • 2 dcl teplej vody
  • 2 PL kakaa
  • 1 kávová lyžička kardamonu
  • papier na pečenie
  • tuk kokosový na potretie plechu

Recept je určený pre:

  • Stredne pokročilý

Postup

V kuchynskom robote šľaháme bielka s cukrom a  kvapkou citrónovej  šťavy.

Jahody umyjeme, osušíme a 500gr prekrojíme na polovice. Šľahačku vyšľaháme do tuha s 1 lyžicou cukru.

Pripravíme si cesto. V mise vymiešame žĺtka s gaštanovým pyré do krému. Vmiešame kakao, kardamon a po troške dolievame teplú vodu. Cesto musí byť krémové. Primiešame vyšľahaný sneh z bielok. Plech potrieme tukom a vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech do výšky cca 1cm a rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri teplote 170 stupňov 15 – 18 minút. Upečené cesto preklopíme z plechu na ľanovú utierku a necháme vychladnúť. Papier oddelíme od cesta cca po polhodine.

Mascarpone vymixujeme ručným mixérom s polovicou celých  jahôd, cukrom a vanilkou, na krém. Do keramickej nádoby obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru dáme na spodok jahodový krém a preložíme  cestom, nakrájaným na pásiky. Polejeme opäť krémom uložíme  jahody /ak sú veľké prerežeme ich na polovicu ak máte drobnejšie nie je to nutné/ a navrstvíme šľahačku. Opäť dáme vrstvu cesta, krém a šľahačku s jahodami. Poslednú vrstvu tvorí cesto a krém. Kreativite sa medze nekladú, môžete dať navrch ešte celé jahody a kôpky šľahačky.

Dáme stuhnúť do chladničky na 3 hodiny.