Domov Recepty Kváskový podpecník Petronely Burianovej

Kváskový podpecník Petronely Burianovej

30. 6. 2023
V každom kraji tomu hovoria inak, u našej plavovlásky Petronely v Trnave sa podpecníky nazývajú aj báleše. Aj keď je pravda, že do báleša nejde tak veľa surovín na vrch, skôr sa naň dáva len smotana a cibuľka. V každom prípade si ho môžete urobiť podľa svojich predstáv a fantázie. Alebo podľa tipu od Peťky, ktorá ho robila so smotanou, bryndzou a slaninkou a cibuľkou na vrch.

Suroviny:

Cesto:

  • 150 g kvásku čerstvo nakŕmeného a zdvojnásobeného
  • 450 g Špaldovej hladkej múky
  • 50 g špaldovej celozrnnej múky
  • 40 g olivového oleja
  • 1 PL soli
  • 380 g vody

 

Na náplň:

  • 500 ml kyslej smotany
  • 250 g bryndze
  • 200 g slaninky
  • 2 veľké cibule
  • 8 strúčikov cesnaku

 

Na vrch:

  • zmes byliniek (tymian, oregano, rozmarín, pažítka)
  • olivový olej

Recept je určený pre:

  • Stredne pokročilý

Postup

Z cesta a kvásku vypracujte kompaktné cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. Môže to trvať 8-10 hodín

Pripravte si plnku zmiešaním kyslej smotany, bryndze a roztlačeného cesnaku.

Nakysnuté cesto preneste na plech, ktorý ste predtým vymastili a vysypali múkou. Jemne ho roztiahnite po celej ploche. Prstami porobte jamky, aby sa plnka vsiakla pekne do cesta. Ja som použila plech o veľkosti 40x28 cm

Na vrch naneste smotanovo-bryndzovú plnku, posypte nadrobno nakrájanou slaninkou a na kolieska nakrájanou cibuľou. Na vrch natrhajte bylinky.

Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny

Pred pečením postriekajte olivovým olejom po celej ploche aj po krajoch.

Pečte pri teplote 200 St.C asi 20 minút a pri teplote 180 St.C. ďalších 20 minút. Dávajte pozor, každá rúra pečie inak.