Domov Recepty Rusínsky medový koláč Oli Džupinkovej

Rusínsky medový koláč Oli Džupinkovej

30. 6. 2023
Medový koláč z knihy Mamina rusínska kuchyňa patrí k najobľúbenejším a najtradičnejším rodinným koláčom Oli Džupinkovej. Jeho príprava je síce náročnejšia, ale pre ten výsledok sa ho oplatí pripraviť. Aj keď je pravda, že najväčším strašiakom pri príprave tohto koláča sú medové pláty. Ale aj tie sa môžete naučiť robiť počas jej kurzu.

Suroviny:

  • 1 vajce
  • 2 PL medu
  • 2 PL mlieka
  • 50 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 450 g hladkej múky
  • 400 g slivkového lekváru

 

Plnka: 

  • 500 ml mlieka
  • 5 PL hrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g masla

 

Poleva: 

  • 100 g čokolády na polevu
  • 100 g masla

Recept je určený pre:

  • Stredne pokročilý

Postup

Všetky ingrediencie okrem múky a lekváru dáme do hrnca a na priamom ohni miešame. Varíme, až kým nezačne vrieť a masu za stáleho miešania odstavíme. Ešte do horúcej masy pridáme 450 g hladkej múky. Z teplej masy vypracujeme cesto a rozdelíme na 4 kusy. Upečieme 4 pláty, každý pečieme od 5 do 7 minút. Plech na pečenie stačí potrieť maslom a rozvaľkané cesto na plechu popicháme vidličkou, aby nevznikali bubliny. Ak počas pečenia vzniknú, tak treba otvoriť rúru a prepichnúť ich vidličkou.

Plnka: 

Z mlieka, cukru a múky uvaríme kašu, ktorú miešame až do vychladnutia, aby sa neurobila kôrka. Po vychladnutí vymiešame s maslom. Prvý plát natrieme plnkou, priložíme druhý – natrieme slivkovým lekvárom a priložíme tretí plát. Ten potrieme zvyšnou plnkou a priložíme štvrtý plát. Vrch polejeme čokoládou, ktorú roztopíme vo vodnom kúpeli.