Vegánske gnocchi v smotanovej omáčke podľa Surovej dcérky
Recept je určený pre:
- Stredne pokročilý
Postup
Vegan gnocchi:
Zemiaky v šupke uvarte do mäkka. Zaberie to asi 15 minút podľa veľkosti. Snažte sa do nich príliš neštuchať vidličkou, aby nenabrali zbytočne vodu, lebo potom budete potrebovať viac múky, a to by už gnocchi neboli také obláčikovo ľahké.
Po dovarení jemne odstráňte šupku a zemiaky ešte za tepla nastrúhajte na jemnom strúhadle. Na pracovnej doske ich poprášte soľou a hladkou múkou. Začnite asi pri 40 g múky a podľa potreby pridajte ďalších 10-20 gramov. Všetko spolu spracujte na nelepivé cesto ešte za tepla.
Cesto rozdeľte na 3-4 časti a z každej časti vyšúlajte valec o hrúbke palca. Valec potom nakrájajte na asi 2 cm hrubé kúsky. Nemali by ste už potrebovať žiadnu múku, ak je cesto dobré – nelepivé. Následne prejdite kúskami cesta po vidličke alebo strúhadle ak chcete vytvoriť vrúbky.
Pripravte si omáčku a potom uvarte gnocchi v horúcej, dobre posolenej vode. Použite veľký hrniec, aby sa vám gnocchi o seba nelepili a mali priestor. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch vody. Môžete najskôr uvariť len pár kúskov a otestovať, aké dlhé varenie potrebujú.
Smotanová omáčka so šalviou:
Na strednom ohni zohrejte panvicu a roztopte v nej maslo. Do masla nasypte šalviu nasekanú na väčšie kúsky a pomaly ju na masle opekajte 4-5 minút. Regulujte oheň, aby nebol príliš silný a potom pridajte nastrúhaný- roztlačený cesnak. Všetko spolu krátko orestujte, aby sa cesnak rozvoňal, ale dajte pozor, aby sa nespálil. Po cesnaku pridajte rastlinnú smotanu, droždie, soľ a citrónovú šťavu. Všetko nechajte zovrieť a dolaďte chuť podľa seba.
Na záver do omáčky pridajte uvarené gnocchi a servírujte.